In 1995, vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, is er discussie in Den Haag of de 4 en 5 mei herdenking en viering nog nut heeft; het is al best lang geleden. In 1998 komt Steven Spielberg met zijn film 'Saving Private Ryan'. De openingsscène is zo realistisch gefilmd, dat je voor je gevoel middenin de landing zit op Omaha Beach in Normandië tijdens D-Day. Het voelt alsof de kogels ook mij om de oren fluiten, ook zomaar een eind kunnen maken aan mijn leven. Ademloos, vol ontzag, kijk ik toe. De angst, de adrenaline die de mannen gevoeld moeten hebben, kan ik nimmer voelen. Maar wat ik voel, is genoeg. Dat strand, die invasie, was de hel.

De discussie en de film gistten in mijn hoofd en resulteerden in onderstaand lied. In het begin noemde ik het Dodenherdenking, maar dat is meteen zo'n molensteen. Alhoewel, De vierde mei laat ook niets te raden over. Ik heb het weleens gezongen, maar verder nooit veel mee gedaan. Toch, soms, als ik denk aan het lied, merk ik hoezeer de tekst nog altijd past in de tijd en de wereld van nu; bijna twintig jaar later. En dat kan me soms somber maken. Ik heb thuis een hele simpele demo in elkaar geflanst en op SoundCloud gezet: 

">

DE VIERDE MEI
De vierde mei
Omdat we vergeten
Het bloed en de tranen
Eenieder die viel
De vierde mei
Niet om wie goed of slecht was
Maar om allen die stierven
Militair of civiel

De vierde mei
Bedenk hoe 't is begonnen
Men heeft met charisma
Een volk gek gemaakt
Eén volk, één leider
Nationaal egoïsme
Hun mond vol van glorie
Heeft slechts dood uitgebraakt

Wat maakt het uit hoe of hij toen heette
Want hij leeft nu nog, strooit zijn leugens rond
Hij leidt zijn volk, gunt andere geen leven
Die gaan ten onder in een bloedig verbond

Hier stierf een man
Om wat 'ie geloofde
Daar stierf een ander
Die verschilde in ras
Hier ligt een groepje
Met vrouwen en kinderen
Gevlucht voor hun leven
Gevangen in as

Leiders van volken, leiders van kerken
Je merkt steeds te laat in wie hij zich verschuilt
En als hij oproept de strijd op te nemen
Is hij nooit degene die achteraf huilt

De vierde mei
Omdat we vergeten
Omdat het nu nog
Waar ook ter wereld gebeurt
Denk aan de families
Van wie is gesneuveld
En bedenk, misschien ben jij wel
De volgende die treurt

Blog