Biografie

Het begint met muziek. Op z’n achtste wordt Frans, in navolging van vader en broer, lid van de plaatselijke muziekvereniging. Hij blaast cornet. Zeven jaar later verruilt hij dat voor bastuba. Van harmonie en fanfare stapt hij over naar dixieland en New Orleans en weer later Oost-Europese Balkan fanfare en klezmer.

Door de schoolvoorstellingen waar hij aan meedoet, trekt het theater en het zingen hem meer dan het blazen. Toch kiest hij als beroep voor iets heel anders: stuurman bij de koopvaardij. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Na een aantal jaar stopt hij met varen, doet toelating voor het Conservatorium Alkmaar voor hoofdvak zang lichte muziek en wordt aangenomen.

Frans krijgt les van Margriet Eshuijs, Herman van Doorn en Maja Schermerhorn. Docent drama is Ab Heijdens. Hij volgt zangworkshops bij Mary Hammond, Mathilde Santing, Lisa Boray, Margot Giselle, Alberto ter Doest en dramaworkshops bij Joe Weston, Lucas Borkel, Chip Bray, Jeremiah Flemming.

In zijn derde jaar op het conservatorium tekent hij zijn eerste contract bij Jeans, voor de theatershow ‘Jeans 2’ en ‘Jeans 3’. Daarna speelt hij in producties van Stardust BV, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en Joop van den Ende Theaterproducties. Hij gaat freelance werken, o.a. als verhalenverteller bij Stadsavonturen en treedt op met harmonie- en fanfareorkesten als verhalenverteller, acteur en zanger. Als stemacteur spreekt hij veel rollen in voor tv-series en bioscoopfilms. Op de cv pagina vindt u een opsomming per discipline.

Heythuysen Concert 2db37aad9 50d3 0103 F287 0ac88e5222ee (1)

Fotograaf: Harrie Houben